Новини • БОПГА

8 юни (петък), 19:00 часа На сцената на теорията: Психодрама и Психоанализа :Пол Холмс

събития
8 юни (петък), 19:00 часа
Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“
(ул. „Любен Каравелов“ 15, София 1142)
зала „Пеша Николова“ (втори етаж)
На сцената на теорията: Психодрама и Психоанализа :Пол Холмс
пърформанс-премиера на книга
Пиеса с пролог, три действия и епилог


Действащи лица (очаквайте кой ще поеме ролите):
Котката –
Разказвач –
Пол Холмс –
Джордж –
Групата –
Телма –
Джойс –
Маги –
Виктор –
Бащата на Джордж –
Фред, шефът на Джордж –
Майката на Джордж –
Яков Л. Морено –
Зерка Морено –
Зигмунд Фройд –
Анна Фройд –
Мелани Клайн –
У. Р. Д. Феърбеърн –
Доналд У. Уиникот –
Ото Кернбърг –
Уилфред Р. Бион –
Зигмунд Х. Фукс –
Ървин Ялом –
Студентите –
Сценография и костюми –
Драматургичен екип –
Разговор с участието на:
Антоанета Колева –
Давид Иерохам –
Ваня Недялкова –
Яна Левиева –
Цветелина Йосифова –
И още:
Коректор-специалист по граматика –
Печатар –
Гергана Икономова –
Опаковчик –
Биговач –
Книжар –
и др.
Една вечер, в която Издателска къща „КХ – Критика и Хуманизъм“ и Българското общество по психоанализа и групова анализа и представят – сценично и теоретично – първото издание на български език на „Вътрешният сят и неговото представяне: Теорията на обектните отношения и психодрамата“ – книгата на Пол Холмс – един жив класик и ненадминат експерт в изследването на полето между психодрамата и психоанализата!
Книгата е класически труд в областта на психотерапията и съчетава психодрама и психоанализа. Пол Холмс ни повежда към сцената на „вътрешния свят“ на обектните отношения на протагониста и неговия „външен свят“, споделян с другите – свят, в който се случват реалните отношения. Всяка глава на книгата започва с откъс от психодраматична сесия: разказът винаги илюстрира по действен начин определени аспекти на психодрамата и на теорията на обектните отношения. Последващото разискване на този клиничен материал осветлява основни психодраматични и психоаналитични понятия и подходи, като ги синтезира – разбираемо, ерудирано и вдъхновяващо.
Пол Холмс e психоаналитик и психодрама-терапевт. Тук той изследва връзките между теориите на Яков Леви Морено – създател на психодрамата и на Зигмунд Фройд – създател на психоанализата, съчетавайки ги с идеи и на други психотерапевтични подходи.
Книгата е брилянтно употребима в обучението и практиката на всички професионалисти в областта на психотерапията и психичното здраве. Тя същевременно би била безценен помощник за хора в сферата на психодрамата и психоанализата, както и за хуманитаристи, изследващи човека. А помощта, която би могла да даде на всеки саморефлексивен човек, е извън всякакво съмнение.
Събитието е първо от поредицата „На сцената на теорията“ на Българското общество по психоанализа и групова анализа. Очаквайте в поредицата „Мъжът, който дължеше живота си на една мечта“ от Феликс де Менделсон, Феноменология на сънуването и др.
Събитието се провежда с домакинството на Института по психодрама към Червената къща.
Вход свободен